Læs med og bliv klogere på hvad effekten af at benytte et vægtløftningsbælte er, og om du i det hele taget bør benytte et. I denne artikel finder du desuden information om, hvordan et vægtløftningsbælte virker samt gode råd til at finde det bedste vægtløftningsbælte til netop din træningsform.
Hvordan virker et vægtløftningsbælte?
For at forstå hvordan et vægtløftningsbælte fungerer, er det en god idé at belyse det opspænd et tungt løft kræver. Et tungt løft i form af f.eks. et backsquat eller et dødløft kræver nemlig et rigtigt godt opspænd. Et godt opspænd fås ved at spænde op og trække vejret dybt ind i lungerne for derefter at puste ud igen i toppen. Når dette gøres, skabes et abdominalt tryk, der er med til at stabilisere din rygsøjle og dermed forbedre din kropsholdning, mens det tunge løft udføres. Risikoen for et dårligt udført løft, og dermed skader, reduceres markant. Benyttes et vægtløftningsbælte øges dette tryk yderligere og hurtigere.
Hvornår bør du overveje at benytte et vægtløftningsbælte?
Det giver mest mening at benytte et vægtløftningsbælte ved de helt store løft. Helkropsøvelser såsom cleans, dødløft, frontsquats og backsquats er eksempler på dette, ligesom tunge skulderpres også bør nævnes. Årsagen til dette er, at disse løft er de tungeste og mest krævende for kroppen at udføre, og for at undgå skader, kan et bælte være en god hjælp. Som udgangspunkt bliver et bælte mere relevant jo tungere et løft, du skal udføre, og jo mere volume du kører. Det er dog vigtigt at pointere, at et bælte skal ses som et supplement, der kan øge din støtte, men at det ikke kan erstatte dårlig teknik og manglende opspænd fra start af.
Hvordan finder jeg det bedste vægtløftningsbælte?
Det, der er afgørende for valget af nyt vægtløftningsbælte, er, hvilken træningsform du skal benytte det til. Skal det f.eks. benyttes til olympiske løft eller power løft? Eller skal det benyttes til mere alsidig fitness træning, hvor der skiftes hyppigere mellem øvelserne?
Det vil som udgangspunkt være en god idé at benytte et lidt mere fleksibelt bælte såsom et velcro bælte ved olympiske løft, hvor vægten typisk ikke er så tung som ved power løft, og hvor en større bevægelsesfrihed påkræves. Ved power løft kan det til gengæld være en god idé med et mere fast bælte, f.eks. et læderbælte, da vægten er tungere og bevægelsen mere kontrolleret. Ved alsidig fitness træning eller funktionel cross træning anbefales ligesom ved olympiske løft et velcro bælte, dels fordi det er hurtigt at tage af og på, og dels fordi det er lettere og mere fleksibelt samtidigt med, at det yder varme til ryggen.
Hvor stramt skal et vægtløftningsbælte sidde?
Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at et vægtløftningsbælte skal placeres omkring din talje og ikke din hofte! Sørg for at være omhyggelig med opmåling af din talje inden du køber et nyt bælte, så du undgår et fejlkøb. Som udgangspunkt skal et vægtløftningsbælte sidde stramt, men ikke strammere end at du har plads til at udvide din mave samt skabe den nødvendige opspænding under selve løftet. Derudover skal du kunne få plads til din pegefinger mellem din ryg og bæltet. Hvis dette ikke kan lade sig gøre sidder bæltet for stramt. Alt i alt skal du have fornemmelsen af, at bæltet yder støtte uden af at det hæmmer din bevægelse ned og op.
Overblik
Inden du køber et nyt vægtløftningsbælte, bør du gøre dig nogle overvejelser om, hvad formålet med bæltet er. Et vægtløftningsbælte er et godt supplement til tunge løft, da det yder støtte og varme til ryggen, men det skal ikke ses som erstatning for dårlig teknik eller som en slags forsikring mod tunge løft.
Derudover bør du sikre dig, at det bælte du køber passer til den type træning du dyrker, og at det har den helt rigtige pasform, så du får det optimale ud af det. Husk at et godt opspænd altid er fundamentet for et godt løft, så du undgår skader og spildte træningstimer.