Inden du vælger at købe en yogamåtte, kan det være en god idé at gøre dig nogle overvejelser, om hvilken type yogamåtte du ønsker. En god yogamåtte for din sidemakker er nemlig ikke nødvendigvis en god måtte for dig. Overvejelserne kan f.eks. omhandle, om det skal være en tyk yogamåtte eller en tynd yogamåtte? Skal den være skridsikker, eller er det ikke nødvendigt, da du allerede træner på en ru overflade. Skal den bruges i dit lokale studio, derhjemme eller ønsker du en rejse yogamåtte, fordi du skal på ferie? Skal det være en bæredygtig yogamåtte, osv. osv.? Ja, der er masser af spørgsmål, du kan stille sig selv, inden du køber en ny yogamåtte. Spørgsmål der kan sikre, at du undgår et fejlkøb. Nedenunder oplistes nogle af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, inden du vælger din nye yogamåtte.
- Længde og tykkelse på din yogamåtte
Yogamåtter fås i mange længder og tykkelser. Hvad angår længden er det din højde, der afgør, hvor lang din yogamåtte skal være. En god tommelfingerregel siger, at yogamåtten bør være cirka 10-15 cm længere end din egen højde. Hvad angår tykkelsen på din yogamåtte, afhænger dette af hvor meget stabilitet, du ønsker. En 4mm yogamåtte og en 5mm yogamåtte er et godt valg, hvis du ønsker noget nær optimal stabilitet, samtidig med at komforten stadigvæk er god. Ønsker du i stedet endnu mere komfort, er det en god idé at vælge en lidt tykkere måtte såsom en 6mm yogamåtte eller en 8mm yogamåtte. Underlaget, der hvor yogamåtten skal benyttes, bør også spille en rolle. Hvis det f.eks. er et hårdt underlag, kan det være en god idé med en lidt tykkere yogamåtte, der har lidt mere pudeeffekt, så du dermed får lidt mere komfort.
- Materiale og holdbarhed
Materialet på en yogamåtte afgør typisk hvor længe yogamåtten holder, hvor klæbrig den er, dens lækkerhed og dens økovenlighed. Mange yogamåtter er lavet af PVC, hvilket gør dem holdbare, men vælger du en mere øko-venlig yogamåtte, såsom f.eks. en Jade yogamåtte, undgår du syntetisk gummi. En øko yogamåtte såsom JadeYogas er nemlig både PVC fri og EVA fri, da den er fremstillet af vedvarende ressource naturgummi, og dette er bl.a. medvirkende til, at den kan klassificeres som en ECO yogamåtte. Eventuelle allergier bør også tages i betragtning, så vær opmærksom på, om en yogamåtte f.eks. er latex-fri, inden du køber den.
- Skridsikkerhed
Yogamåttens overfalde afgør, hvor skridsikker den er. Ruheden er afgørende for dette. En yogamåtte med ru overfalde er mere skridsikker end en yogamåtte med en blødere og mere glat overflade. Typisk er de syntetiske PVC yogamåtter en anelse mere glatte i det, hvorimod gummimåtterne og bomuldsmåtterne er mere ru i det. Hvis du ønsker en lidt blødere og mere jævn overfalde, så kan du med fordel vælge en PVC måtte. Ønsker du derimod at stå godt fast så vælg en skridsikker yogamåtte af gummi eller bomuld.
Du kan med fordel have flere måtter, alt efter hvad formålet med din træning er, og hvor den skal benyttes. Hvis du skal på ferie, kan du f.eks. vælge en rejse yogamåtte, som er tyndere og vejer mindre end en almindelig måtte. Hvis du skal træne udendørs på et hårdt underlag, kan du med fordel vælge en tykkere måtte, og hvis du er hjemme i stuen eller i dit lokale yogastudie, bør måske vælge en lidt tyndere og mere skridsikker måtte.
Et stort udvalg af yogamåtter i forskellige tykkelser, længder og farver findes her.